Ugradnja ozvucenja - Skoda Fabia

kasetofoni, plejeri, pojačala, zvučnici, povezivanje...

Moderator: milan

Ugradnja ozvucenja - Skoda Fabia

Postod DYNABLASTER » 07 Jul 2009 01:28

evo malo sam radio pa koja slicica

samo da kazem taj ko je konstruisao tu fabiu je totalna budala, ala sam psovao uf, kao prvo ta vrata su smejurija, curi voda na sve strane unutra je bila mocvara u kabini pa ni u mom raspadnutom dzipcu ne bude tolko vode, onda skidanje agregata tj lima-nosaca stakla i motorica- to je napravljeno tako da kad skidas ima jedna plasticna super tanka i krhka pipica koja mora da pukne, osim ako nisi na ne znam kakim drogama i jos udvoje da se skida onda ima sanse neke da to i ne pukne, ali dobro sve se da popraviti i nabudziti jel- sto sam i uradio, a vrata sam zadihtovao da ne pustaju vise vodu u kabinu

prvo dampiranje alubutylom da ne vibrira, i zapusio sve rupe ka kabini, nisam slikao dosta stvari ali otprilike se da videti sta je radjeno

naponski kablovu debljine 20kv ali kvalitetni nista bofl aluminijumski kakvi se sad prodaju po radnjama ( na primer novi bofl kabel od 50kv ima provodljivost otprilike kao dobar fullbakar kabel od 35kv), zvucnicki kablovi 2,5kv a od pojacala do skretnica sam "malo" pretero 4kv ali od viska glava ne boli( osim kad je knap prostora pa to treba nabudziti)

SlikaSlikaSlika

malo sam rihtao polozaj i ugao tweetera da bina bude negde izmedju nosa i kokpita, jer u autu ne moze da bude i bina na kokpitu i ujedno da se cuju svi detalji, tu treba praviti kompromis tj kako se kome dopada, sa direktnim usmerenjem na usi dobija se super zvuk sto se tice detaljnosti, ali onda bina nije dalje ispred nego blize, a ako se usmeravaju vise ka nosu i jos ispred dobija se bolja bina tj pevaljka kao da je na kokpitu ili cak jos dalje :wink:

na slikama izgleda da dampinga ima malo ali to je iluzija, ima vise slojeva na bitnim mestima i iznutra takodje, a spoljasnji lim je komplet oblepljen
prstenovi su tu da mu ga daju jos po stabilnosti midbassa i jos je bolje okolo ih zagitovati ali me mrzelo da se njakam :P

komponente su Clarion APA4320 (Zapco inside) 4kanalac- zvuk neutralan dinamika strava, Pioneer TS E 171 novi sistemi koji su moze se reci bestbuy, njooferchitj Pyle Pro oldschool 8ica jer je gazda hteo da ugradnja bude ki fabricka

Slika

izrada kutije sa fiberom, radi zvuka treba staviti fibera samo kolko je neophodno a najbolje je da ima sto vise drveta jel 8)

SlikaSlikaSlikaSlika
Slika

i ajde na kraju da izmerim litrazu kutije cisto radi fore jer imam taj talenat da sta god radim potrefim sve od oka u picimetar ili mililitar sto je merenje i potvrdilo :mrgreen:

ondak sam prionuo na nosace tweetera, i otisao u farbaru da mi umixaju odgovarajucu boju da se lepo uklopi u enterijer, i prvo sam spricnuo bumper spreja da ne bude onako shanerski glatko jer i plastike u autu imaju strukturu

SlikaSlikaSlikaSlika
Slika

i na kraju sam papnuo i woofer- mali ali veseo :mrgreen:

SlikaSlikaSlikaSlika
SlikaSlika

e posto je gazda zurio nisam stigao da tapaciram a i nestasica je stofa u radnjama pa cu slike kad se papne i jos slike plastika za midbasse cu stavim

e sad kako to svira? bas tako kako je gazda i hteo, nije mu bila bitna glasnoca nego je akcenat na zvuku, sto je i postignuto, a woofer se tako uklopio u prednji sistem da mi tvrdi kako woofer uopste ni ne radi hahaaa eto :wink:

e da bila je i promena plana(uvek nesto iskrsne) 4kanalc je zatajio na 2 kanala ima problem sa masom pa woofer brunda i kad nema signala sa HU-a(Head Unit tj cd player) pa sam ugradio dva 2kanalca iste gradje kao i taj 4kanalac, jedan ispod pretinca i jedan ispod sedista- nevidljivo i ne zauzima nista prostora 8)
Clarion 778
Phase Audiophile & Andrian Audio @ MTX Black Gold & ESB
SONY HS12 @ Hifonics Andromeda 250xII
DYNABLASTER
member

Pridružio se: 19 Jun 2006 07:52

Re: Ugradnja ozvucenja - Skoda Fabia

Postod milan » 08 Jul 2009 13:49

Odlicno uradjeno :)
www.power-audio.com
sound community
Korisnikov avatar
milan
administrator

Pridružio se: 04 Sep 2002 20:03

Postod DYNABLASTER » 08 Jul 2009 17:03

hvala lepo! :D
Clarion 778
DYNABLASTER
member

Postod milan » 09 Jul 2009 11:14

Pogotovo mi se svidelo kako si resio tweeter. Pratio sam kako je jedan australijanac sredjivao bubu, pa je radio nesto slicno, samo za srednjake.
www.power-audio.com
sound community
Korisnikov avatar
milan
administrator

Pridružio se: 04 Sep 2002 20:03

Postod cika musa » 09 Jul 2009 16:50

odlicno...
koje su komponente kao izvor zvuka...
jesil sto radio na zadnjim vratima...
sve u svemu vidim napredak...
cika musa
member

Pridružio se: 06 Feb 2006 13:40

Postod DYNABLASTER » 09 Jul 2009 18:52

izvor zvuka je Pioneer 4000UB - entry model kosta oko 100evra, ali za bolji zvuk treba HU od 200-300evra :P

u zadnjim vratima nista, niti na polici- svaki zvucnik koji je nazad samo pokvari zvuk i razvuce dezorijentise efekat bine, to je za pocetnike :mrgreen: moze eventualno nesto nazad da svira ultra tiho, ili recimo ko slusa tehno moze nazad glasno pa da roka sa svih strana, ali inace nije to to ako je prednji sistem dobar
Clarion 778
DYNABLASTER
member

Postod MarjanM » 14 Jul 2009 01:22

Jel to sa tviterima naknadno ugradjen cosak ili si na vec postojeci samo dodao taj cilindar?

Teo bi neke horne da uradim od fiberglasa ali nikako da nadjem nekog da mi objasni kako se sa njim radi.

Eto i ja da nesto neznam i neumem :-)

Bio bih zahvalan na par saveta oko toga.

Pozdrav
MarjanM
advanced member

Pridružio se: 10 Jul 2003 12:48

Postod DYNABLASTER » 14 Jul 2009 06:28

pa ta plastika je bila ravna fabricka i iza nje mini tveeter, tako da sam ovo pravio, prvo sam lepo narihtao poziciju tweetera- alubutylom- multiupotrebljiva stvar ( da znas bio mi je jedan sa Hifi foruma i doneo predpojacalo da dampiramo limeno kuciste i kaze nije mislio da ce tolko da poboljsa zvuk eto znaci i za to moze da se koristi), a rad sa fiberom je vrlo jednostavan, ja kupujem u farbari poliester set se zove u kartonskoj kutiji, litar smole, bocica ubrzivaca, i fiber matt- tkanina :D

znaci od pribora ti jos treba cetka ( pozeljno posle upotrebe oprati razredjivacem da ne bi stalno bacao i kupovo nove i ekoloski je! :mrgreen: ), zatim rukavice gumene- bez njih ni ne pomisljaj da radis- ta smola je nesto najlepljivije na svetu i neverovatno brzo je bude svuda :lol: i ako ne radis na otvorenom gde duva vetar treba ti ako nemas profi masku, onda uzmes kao ja pa se pretvoris u nindzu i plasis komsinice sa majicom koju natopis vodom i bude sveziji vazduh :P jer ta isparenja su otrovna i posle toga satima jos isparavas ako nemas masku, dobra je fora ako si u zatvorenom da uzmes neku grejalicu koja duva tj ventilator i usmeris da tera drogu :)

prvo pocnes tako sto umesas trecinu smole jer si pocetnik, a ja ne mesam inace vise od pola konzerve odjednom, jer ja sam nestrpljiv pa sam kupio jos ubrzivaca i roknem vise da brze stegne, a sa onom bocicom sto dobijes u setu nema frke ondak mozes da zamesas i vise

na zeljenu povrsinu prvo namazes smole, onda uzmes fiber tkaninu i stavis preko i onda umaces cetku u smolu i tapkas! po tome, znaci ne mazes nego tapkas energicno da izbijes mehurice vazduha i da bude super, mozes posle prvog sloja i dva sloja odjednom ide brze a efekat je isti

e sad ako je povrsina neravna onda pre rada iscepkas! fiber tkaninu, znaci ne seces, da bi mogla bolje da legne i da se bolje vezhe

i da znas ako smolu prethodno zagrejes i posle nanosis tako mlaku toplu na hladnu povrsinu brze steze- isto korisna stvar ;)

e kad si naneo dovoljno slojeva ( za kutiju za woofer je potrebno i 10 slojeva pa i vise zavisi jel mrcina u pitanju) onda smirglas- i tu je obavezna opet maska jer ta prasina je nenormalna tek- znaci to ni u ludilu bez maske :!:

da bi dobio zeljeni oblik, kao recimo ti nosaci tweetera ili bilo sta, uzmes pamucnu majicu ili neku rastegljivu tkaninu i zategnes je skoro do pucanja i onda mazes preko nje- tako dobijes super smooth :mrgreen:

naravno posle svega ide gitovanje pa smirglanje pa gitovanje i tako :P

eto sad si skolovani profesor teorije :D
Clarion 778
DYNABLASTER
member

Postod MarjanM » 17 Jul 2009 15:05

Hvala druze na detaljnim uputstvima :-)

Gledao sam bas sad slike kako je lik pravio hornu za mid. Razvuko zensku najlon carapu pa mazao preko carape :-)

Kako li bi to zvucalo sa muskom carapon nosenom jedno tri cetri dana :-)
MarjanM
advanced member

Pridružio se: 10 Jul 2003 12:48

Povratak na auto ozvučenje